Професии, които ще съществуват след 20 години – трета част

Първа част

Втора част

Прочетете това, за да се подготвите за бъдещето.
Роботите идват, роботите идват!

“Машините вече правят неща, за които смятахме, че само хората биха могли. Например, те композират оригинална музика.”

Докато говорим за нашествието на роботите e нужно да отбележим, че автоматизацията не е единственият феномен, който оказва влияние върху пазара на труда. Саадия Закиди, ръководител на инициативата за образование, пол и работа в Световния икономически форум (WEF), казва, че “не трябва да забравяме, че има и други сили, които движат промяната”.

Докладът на WEF от 2016 г. посочва и други фактори, които ще окажат значително въздействие върху заетостта:

· причините за изменението на климата

· възхода на средната класа в много нововъзникващи пазари

· застаряващото население в някои части на Европа и Източна Азия и

· променящите се стремежи на жените.

“Наистина събирането на тези различни стимули за промяна води до смущения на пазара на труда”, отбелязва Захиди.

Докладът предупреждава, че скоро ще видим значителни последствия от автоматизацията. Захиди обяснява: “Следващите три години ще бъдат период на постоянна промяна и период на относително по-високи загуби спрямо печалбите. Това не е тревожен сигнал за тежки загуби на работни места. Но ако не направим нещо, свършено е с нас. ”

Автоматизацията също може да задълбочи неравенството между половете, твърди Захиди. Жените съставляват малка част от навлизащите в областта на науката, технологиите, инженерните науки и математиката (Stem) и ИТ сферата. Най-вероятно това ще са областите, в които ще се увеличат работните места. От друга страна, Захиди отбелязва, че има тенденция да има повече жени в професиите, свързани с грижите като здравеопазването и образованието, които са с по-малък риск от автоматизация.

В дългосрочен план жените всъщност могат да се окажат в по-добра позиция спрямо технологичните промени. Неотдавнашен доклад на PricewaterhouseCoopers установи, че по-голям дял от работните места за мъже са изложени на риск от автоматизация, особено при мъжете с по-ниско образование.

Как можеш да се подготвиш за настъпващата промяна?

Джъстин Тобин, основател на DDG, консултантската компания за иновации, смята, че: “Все повече независими мислители осъзнават, че когато сте служител, това е равносилно на това да поставите всичките си пари в един фонд. Далеч по-добра стратегия е да диверсифицирате портфолиото си. Свидетели сме на това как все повече хора искат да разнообразят кариерата си. ”

Фейт Попкорн, футуролог, споделя идеята, че всички ние трябва да станем възможно най-гъвкави и да “имаме много и различни форми на талант и работа, с които да можем да обезпечим икономиката”.

Според нея в бъдеще всички ще имат седем или осем работни места, като средният възрастен ще работи за няколко компании едновременно вместо да работи за една голяма корпорация.

“Ние сме в разгара на тази огромна промяна, която ще се отрази на всички нива в обществото.”, предупреждава Попкорн.

Автор: Arwa Mahdawi

Източник: https://www.theguardian.com/us-news/2017/jun/26/jobs-future-automation-robots-skills-creative-health