Защо всеки CEO трябва да е подготвен за технологиите на бъдещето

Автор: Саагар Говил

47% от професиите в САЩ ще бъдат автоматизирани в следващите 20 години, според изследване на университета в Оксфорд. Същото изследване предполага, че най-ценните служители в бъдеще няма да са тези с най-голям опит, а по-скоро тези, които могат често и бързо да усвояват нови умения. За да се ускори бързото учене на работното място, бизнесът в световен мащаб ще трябва да продължи настоящия си преход от аналогово към дигитално. Дигиталната среда вече позволява лесна връзка между различни устройства за обмен на информация. Вече дори най-скучните уреди в офиса се революционализират чрез смарт технологиите.

Благодарение на увеличаващата се скорост на интернет и изчислителната мощност на компютрите, смарт технологиите се интегрират в офисите по много начини. Това приложение на технологиите на практика генерира безграничен обем от данни. Имайте предвид, че 90% от съществуващата днес информация е създадена през последните 2 години.

Иновации като облачните технологии също така ни освобождават от необходимостта да използваме някои физически устройства. Това ни позволява достъпна информация навсякъде. И обработката на цялата тази информация става все по-лесна. Вече се учим да разчитаме на изкуствения интелект. Експертите от Gartner предвиждат, че до 2020 някаква форма на изкуствен интелект ще бъде включена в почти всички видове софтуер.

Прочетете още: Как чатботовете ще променят HR индустрията

И колкото повече тези технологии стават реалност, бизнесът ще трябва да се адаптира все по-бързо, за да предлага адекватни услуги. За да се приготвят за технологичното бъдеще на работното място, бизнес лидерите трябва да се фокусират върху следните стратегии.

1. Бъдете информирани

Най-малкото, което може да направите, е да превърнете в приоритет това да следите последните технологии. Изоставането ще вдигне цената на производството и ще ви забави.

82% от бизнес лидерите смятат, че бъдещето на работата е в интелигентните машини. За да подпомогне тези машини и техните възможности, бизнесът трябва да изгради IT инфраструктура, която може да създаде добра основа за технологиите с изкуствен интелект. Преходът от досегашните системи към изключително напреднала инфраструктура може да бъде много сложно.

2. Проучвайте най-новите технологии

Да изследваш възможностите на технологията обикновено е свързано с големи инвестиции. Но пък въвеждането на нова технология в работата ви, преди вашите конкуренти, би могло да ви даде огромна преднина пред тях.

Пример са JPMorgan Chase, които в момента извършват значителна дигитална трансформация, за да интегрират в работата си много от най-модерните технологии – от блокчейн до изкуствен интелект. И макар това да е много скъпо, инвестициите ще се върнат многократно в бъдеще.

Ако не инвестираме в бъдещето, рискуваме да станем жертва на на неизбежните и почти внезапни промени, с които се характеризира днешната бизнес среда. След като вече сме в крак със съществуващата днес технология, трябва да погледнем в бъдещето и да видим какво предстои.

3. Използвайте по-малко хартия

Хартията създава бъркотия, а бъркотията струва пари. Типичният офис използва около 10 000 листа хартия всяка година, според данни на Агенцията за защита на околната среда на САЩ. Така че най-добре се включете в тренда и се освободете от зависимостта си от хартията. И без това тази зависимост само пречи да се възползвате напълно от свързаността, която предлагат дигиталните устройства.

Вместо това инвестирайте в скенер за документи, който може да съхранява всички документи и бележки. Това не само ще освободи място и ще намали хаоса в офиса, но също така може да даде достъп на всички до необходимите документи, които се съхраняват на облака. Това ще подобри ефективността и продуктивността.

4. Освободете ръцете си

От опита си като CEO мога да кажа, че ще е много трудно за някого да преувеличи значението на hands-free технологията. Тази технология ми е дала много повече свобода, за да върша няколко неща едновременно и да ги свършвам по-бързо. Почти всяка индустрия може да се възползва от тази технология.

Правителствените изследвания, започнали след Втората световна война, са открили огромен напредък на продуктивността, с въвеждането на нови технологии. Но този напредък се е забавил през последното десетилетие. Средното годишно увеличение на продуктивността е намаляло наполовина. От 2.5% през 1948, през 2007 е паднало до 1.2. За да можем отново да постигнем такъв напредък в продуктивността, трябва да погледнем по нов начин на употребата на технологии. Ще започнем с интуитивните технологии, като hands-free компютрите, а след това ще потърсим и по-нестандартни решения.

Ние сме на границата на това, което учените наричат Четвърта индустриална революция. Предстои експлозия от нови технологии, които коренно ще променят начина, по който работим и живеем. Въвеждането на нови технологии не винаги е нещо, което се харесва на бизнес лидерите. Но без значение дали допада или не, това развитие ще оформи бъдещето на нашия свят. За да не изостанете, трябва да приемете бъдещето още днес.

Източник: www.entrepreneur.com

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!