5 решения, които ще увеличат шансовете ви за изграждане на успешен стартъп

Как да изградите успешен стартъп?

Никой не започва бизнес с желанието той да се провали. И все пак много малко предприемачи правят, каквото е необходимо за изграждането на успешен бизнес. Повечето стартиращи компании умират в деня, в който са родени. Рядко причините за това са лошите идеи. Обикновено това се случва, защото основателите не са ангажирани достатъчно, за да създадат успешен стартъп.
Дори предприемачите, които успяват да реализират своя продукт на пазара с плащащи клиенти, в крайна сметка могат да бъдат претоварени от натрупването на много предизвикателства и препятствия.
Превръщането на една идея в ценно решение, което води до положителна промяна, е усещане, което си струва всяка безсънна нощ.

Тези пет съвета ще ви помогнат да изградите своя стартъп с повече яснота.

  • 1. Побързайте

Независимо, дали разполагате с необходимите ресурси, за да стартирате, започнете да работите бързо. Вие сте в бизнеса, ако нещата се получат –  добре, а ако не – преминете към следващото начинание. Ако имате нужда от финансиране, потърсете такова. Не сте успели да намерите финансиране – потърсете друг начин.
Фокусирането върху идея или продукт с месеци и години ви коства време и пари. Когато не освободите ума си, за да се съсредоточите върху начинание, на което сте отдадени напълно, дори ако не отделяте нито минута, нито стотинка за текущия си проект, вие губите време. Това означава, че губите пари, генерирани чрез стойността, която бихте могли да създадете с различен проект.

  • 2. Съкратете кривата на обучението

Мозъкът на предприемач е фабрика за идеи. Виждате за проблем, мигновено мислите за решения. Ако няма проблем, започвате да мислите как може да подобри съществуващите решения. Това мислене за решаване на проблеми е и благословия, и проклятие.
Винаги ще има възможност, които ще изглеждат като възможностите на живота ви, оферта, която не можете да откажете, начинание, което първоначално изглежда като много по-лесен път към успеха. Истината е, че не можете да обърнете идеята във възможност. Не можете да купите подценена идея, да я изградите и продадете за една нощ. Улавянето на нова възможност означава да започнете отначало, дори ако изглежда, че сте изпреварили кривата. Това означава да научите за бранша, бизнеса, ключовите играчи и пазара.

Съветът е прост. Улавяйте възможности в области, с които сте запознати, и се придържайте към тях толкова дълго, колкото е необходимо за изграждането на успешен бизнес, независимо дали това е вашата първа или петдесета идея. Когато познавате сферата, можете да се движите по-бързо, като правите по-малко грешки и използвате ресурси като професионални контакти, за които може би сте прекарали години в изграждането им. Движете се още по-бързо, като наемете хора, които са експерти във вашето пространство.

  • 3. Уловете начинания с потенциал

Бизнесът, основан на необходимост, е когато предприемачите търсят възможност за бизнеса въз основа на възвръщаемостта, която потенциално могат да генерират, за да заместят или допълнят доходите си. Това не трябва да се бърка със страничен проект или проекти за генериране на пасивни доходи. Разликата е в начина, по който предприемачите подхождат към възможността. Бизнесът, управляван от необходимост, означава стартиране на бизнес поради необходимостта да се правят пари.
Изследванията показват, че ориентираният към възможности бизнес е по-вероятно да успее и да процъфти. Такъв бизнес е, когато идентифицирате и се съсредоточите върху извличането на възможност, като приоритизирате дългосрочната пред краткосрочната възвръщаемост. Обаче запомнете: няма такова нещо като успех за една нощ.

  • 4. Минимизирайте предположенията

Като предприемач, много от вашите решения ще се основават на интуицията ви, а не на факти и конкретни данни. Обаче е добре да потърсите помощ.
Точно, както изграждането на успешен стартъп в индустрия, с която сте запознати, може да ви помогне да намалите кривата на обучение, по същия начин може да помолите предприемачите, които са били на ваше място, да ви помогнат. Причината е, че грешката ще ви научи на нещо ново. Също може да стане, като поправите грешката по-скоро чрез подкрепата на ментори. Изследванията показват, че предприемачите-ментори са пет пъти по-склонни да започнат бизнес и е 12% по-вероятно да останат в бизнеса след една година.

  • 5. Поемайте изчислените рискове

Вземането на решение за изграждане на вашето стартъп начиние е рисковано решение само по себе си. Това е преди дори да помислите за каквато и да е инвестиция или каквото и да е действие. Връзката между риска и възвръщаемостта е кристално ясна. Ако не рискувате, ще трябва да се задоволите с посредствена или никаква възвръщаемост.
Умните предприемачи поемат изчислени рискове. Фокусирането върху индустриите, с които сте запознати, стартирането на ориентирани към възможности начинания и търсенето на менторство ще ви помогнат да поемете изчислени рискове. И накрая, не забравяйте да не отлагате!

Автор: Abdo Riani за https://www.forbes.com/

Снимка: Freepik

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!