Шестте роли, които трябва да изпълнявате като CEO

Автор: Джоел Трамер, CEO ветеран

Как трябва да използвате времето си като CEO? Знаете ли, че във всеки един момент трябва да сте готови да влезете в шест съвсем различни роли?

Голяма част от тези разсъждения съм взел от Джим Шлекслер, който беше изпълнителен директор на организацията CEO Project, в която членувах преди време. На Шлекслер му хрумна идеята за първите от тези шест роли, които всеки CEO понякога трябва да играе, за да управлява бизнеса си.

Ето ги шестте различни роли, между които CEO-то трябва да балансира:

1. CEO като архитект

Докато изпълняват тази роля, лидерите създават бизнес модела и основата за целия бизнес. Те обмислят стратегически въпроси, като например кой е клиентът, какви проблеми решава компанията и как организацията ще печели пари? “Ако създадеш правилния модел, животът ти ще бъде хубав”, обяснява Шлекслер. “Ако пък моделът е грешен, тогава никак няма да ти е лесно.”

2. CEO като инженер

Когато сте в тази роля, изграждате процесите, които ще помогнат на бизнеса ви да се разрасне. Стартъпите компенсират липсата на утвърдени процеси с талант. Но колкото повече се разраства компанията, толкова повече трябва да се инвестира, за да работи тя по ефективно. Неуспехът в създаването на по-добри процеси ще забави растежа.

3. CEO като треньор

Когато е в ролята на треньор, изпълнителният директор работи със служителите, за да им помогне да постигнат на-добрите резултати. Уверете се, че правилните играчи са на точните позиции по всяко време. Развивайте таланта им за нуждите на бъдещето. Бъдете винаги наясно от какво се нуждае организацията и служителите ви и бъдете готов да им го дадете.

4. CEO като играч

Ако сте от тези CEO, които предлагат да се включват в задачи или проекти, значи сте в ролята на играча. Вие може да сте много добър в определена област, като например продажбите, маркетинга или друга дисциплина. Съвсем естествен е изпълнителните директори, особено ако са по-млади, да искат да прекарват повече време, правейки това, в което ги бива най-много. Това може да е много полезно, особено когато компанията е в ранен стадий на развитие.

Някои CEO-та обаче твърде често влизат в ролята на играча и не успяват да се справят с уникалните предизвикателства, които идват с това да си лидер. По този начин жертват стратегическата си роля, за да постигнат краткосрочни цели.

5. CEO като учещ се

Точно това е ролята, която ви крепи на поста CEO. Като единственият, който може да види цялото игрално поле, вие имате уникално предимство пред всички. Но от това произтича и отговорността постоянно да се учите и да се опитвате да приложите наученото за успеха на организацията. Изключително полезно ще ви е, ако отделяте един на всеки четири дни, за да учите нещо ново за вашия бизнеса (за клиентите, продуктите и конкурентите), както и за другите индустрии.

6. CEO като свещеник

Когато сте в тази роля, целта ви е да поддържате висок морал. Ако сте сред подчинените си, докато управлявате компанията, те ще разберат, че ви е грижа за тях. Бъдете готов да изслушате служителите си, които имат идеи, проблеми или просто се дразнят от нещо. Те трябва да ви приемат като човек, който е в позицията да им помогне и да ги напътства. Помогнете им да се оправят в структурата на организацията, така че да разрешат проблема си или да получат това, от което се нуждаят. Научете и своите подчинени на ръководни позиции да правят същото. И също като свещеник, пазете конфиденциалността на служителите си. Доверието на служителите е безценно за всеки CEO.

Колко време трябва да прекарва изпълнителният директор във всяка от ролите?

Това зависи от степента на развитие на организацията. Три от ролите обаче са по-важни от останалите, защото с времето дават най-добри резултати – ролите на архитекта, инженера и треньора. Тези три роли поставят условията, необходими за растежа на бизнеса.

Най-добрите изпълнителни директори прекарват в тези роли между 35% и 50% от времето си, в зависимост от степента на развитие на бизнеса си, смята Шлекслер. Не повече от 40-50% от времето ви на CEO трябва да бъде прекарвано извън тези 6 роли.

Източник: www.entrepreneur.com

Прочетете още: Ролята на изпълнителния директор за разрешаването на конфликтите в офиса