Спрете изграждането на безсмислени стартъпи – втора част

Произходът на техническата индустрия се основава на решаването на големи проблеми. Днешната технологична индустрия обаче не се съсредоточава върху това, въпреки че човечеството е изправено пред огромни предизвикателства днес.

Първа част

Възможността за промяна

От една страна, има много проблеми в световен мащаб. От друга страна, има и много умни хора. Всеки може да започне решаването на големи проблеми и да участва в промяната, стига просто да има малко вяра.

Малко пояснение

Когато за пръв път стартирате компания, това е празно платно и трябва да започнете да вдъхновявате хората да вярват в това, което правите. Първо, можете да започнете с вашите приятели и/или съпрузи. След това може да продължите да вдъхновявате съоснователя на компанията или членовете на екипа.
С течение на времето, вие вдъхновявате все повече и повече хора, като потребители, партньори или инвеститори. В крайна сметка, стартъпите представляват общност от хора, които споделят общи убеждения и цели. Колкото повече вашата вяра в мисията ви расте, толкова по-устойчив ще става и вашият бизнес.
В допълнение, днешният служител не иска просто да “работи за” компания, иска да “работи с” компания, в чиято мисия вярва. Ако наистина вярвате в мисията си и можете да вдъхновите други хора, тогава можете да привлечете мотивирани таланти. Те ще ви помогнат при изграждането на мисията.

Ние вече не живеем в свят на “работа за”. Живеем в свят на “работа с”.

Вярата е новата валута на успеха и в резултат на това дори и най-нестандартните идеи могат да се осъществят, ако достатъчно хора вярват в тях.

Решенията на проблемите на света могат да дойдат отвсякъде

Не е нужно да сте в Силициевата долина или друг голям център за стартъпи, за да направите промяната. Все повече и повече огромни компании израстват извън Силициевата долина и това не е изненада. Във Founder Institute, ние изследвахме над 40 000 амбициозни предприемачи по целия свят, като използвахме съвременни техники и данни. Резултатите показват, че навсякъде има талантливи предприемачи.
Ето само няколко примера за предприемаческите силни страни, които открихме в различни региони от целия свят:

  • Латинска Америка има най-“съвестните” основатели в света. Съзнателността е в “Големите 5“ на личностните черти, които са : организираност, самодисциплина, старателност и трудолюбие.
  • Основателите от Сингапур показват най-високи нива на флуидна интелигентност на световно ниво. Флуидната интелигентност измерва способността на някой да учи набор от нови правила, а след това да ги използва и адаптира към решаването на проблеми.
  • Предприемачите от Индия показват най-високи нива на “благослонност”. Благосклонността е в „големите 5“ личностни характеристики и измерва нивото на сътрудничество спрямо нивото на противопоставяне. Тази черта може да се свърже със състрадание, любезност, съчувствие, кооперативност, сърдечност. От своя страна, противопостявянето може да се асоциира с подозрение.
  • Основателите от Австралия показват най-високи нива на “емоционална стабилност”. Емоционалната стабилност е свързана с невротизма, а хората с висока емоционална стабилност имат висок контрол на емоциите си и могат да останат спокойни в стресови ситуации.
  • Предприемачите от Европа показват най-високата “отвореност” към света. Тя също е в „Големите 5″ и е характеристика за хора, които са интелектуално любопитни, креативни, поемащи рискове и са склонни да опитат нови неща.
  • Основателите от Атина показаха най-високо ниво на “предразположеност към предприемачество” в света. Този рейтинг е комбинация от множество черти, установени от Founder Institude, които имат връзка с предприемаческия успех. Те са и основните критерии за членство при нас.
  • Силициевата долина не е в топ 10 в световен мащаб на нито една от тези класации.

Всеки, от всяка точка на света, ако вярва, може да окаже положително въздействие върху света чрез предприемачество.

Какво чакаме?

Повечето от нас днес попадат в парадигмата “Отказващ се/Наблюдател”,  като проследяват и се оплакват от проблемите на света, но не искат да направят нищо по въпроса.
В същото време изкуственият интелект (ИИ) елиминира много от работата на „белите якички“, а роботиката съкращава позиции на „сините якички“. Заедно те унищожават работата на “средната класа” и работните ни места, които приемаме за даденост, може да не съществуват само след няколко години.
Време по-често да се възползваме от предимството на технологията за добро.

Не можем просто да разчитаме на правителствата да решават проблемите ни.

Най-големите проблеми на човечеството могат да бъдат решени от предприемачите, защото те са катализатор на промяната.

Призив за смислено предприемачество

Накратко, има проблеми пред човечеството, но има и недостиг на амбициозни предприемачи, които да се опитат да ги решат.

Има твърде много талантливи предприемачи, които преследват тривиални идеи и още повече хора, които пилеят живота си в големи компании без обществено влияние. Светът става все по-свързан и технологията прониква в самата тъкан на нашето общество. Днес е най-подходящото време за промяна, която да бъде реализирана от технологичните предприемачи.
Смисленото предприемачество не означава, че трябва да решите всички най-големи проблеми на света. Ако смятате да прекарате по-голямата част от съзнателния си живот в работа, вие бихте навредили на себе си и на обществото, като работите нещо безсмислено.

Работата ви трябва да има цел. Направете своята работа смислена. Намерете нещо, в което вярвате и след това не правете компромиси. Ако не искате да сте предприемач, то бъдете сигурни, че работите в компания, оказваща положително влияние върху обществото.

FI (Founder Institute) for good

Във Founder Institute стартирахме инициативата “FI for good”. Целта ѝ е да вдъхновим предприемачите и да им дадем възможност да изградят вдъхновяващи и амбиционзи компании.
През следващите месеци ще обявим редица програми, насочени към подпомагане на предприемачите от всякакъв произход. Тяхна цел е не само да създават смислени технологични компании, но и да решат най-големите проблеми на човечеството.

Ние ще работим неуморно, за да помогнем на предприемачите да създадат успешен бизнес. Още планираме партньорства и програми, pitch конкурси, възможности за менторство, специални събития, сътрудничества с организации в подкрепа на глобалните промени и др.

Ако предприемачите не решават проблемите на света, никой няма да го направи.

Ние вярваме, че можем да го направим.
Вие вярвате ли?

Автор: Adeo Ressi (CEO of the Founder Institute), заедно с Jonathan Greechan (Co-Founder of the Founder Institute).

Източник: https://fi.co

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!