Баланс в живота на CEO – важен е вторият в командването

Предприемачите не са известни с добрия баланс в живота и работата си. От личен опит знам, че да намериш баланса като основател на стартъп е все едно да търсиш истински еднорог. Ако се опитваш да създадеш нещо, което да промени индустрията, пътят няма да е лек.

Създаването на нещо от нулата на практика гарантира дисбаланс. Това важи с най-голяма сила в ранните етапи на стартъпа. Преди да се присъединя към LegalZoom, работих по 100 часа на седмица. Това беше бързо променящият се свят на стартъпите. Налагаше ми се да правя жертви. Например избрах да не създавам семейство веднага, защото знаех, че няма да мога да съм толкова отдаден като баща, колкото ми е искаше. Аз бях готов да вземам тези решения. Вярвах в работата, която върша и знаех, че ще се пролее кръв, пот и сълзи.

И така, какъв е съветът ми към предприемачите, които искат да постигнат баланс? На първо място – помогнете на компанията да се развие. Дори да има само 25 души в екипа, бремето на лидерството обикновено лежи на раменете на един човек. Понякога компанията може да достигне до 100 човека, преди да се забележи промяната в лидерството.
На второ място, и това е най-важното, потърсете си партньор, който е толкова силен, колкото сте и вие.

Двоен удар

Обикновено, когато се основава компания, заслугите се приписват само на един човек. Забравяме, че почти винаги има и втори човек зад завесата, който помага да се вземат решенията. Често този човек просто не желае да бъде в светлината на прожекторите. Той (или тя) е доволен, че ролята му не е публична и просто иска да си върши работата. Често говорим за визионерите, но трябва да има някой в компанията, който да превърне тази визия в реалност. Всички познаваме дългогодишния CEO на Walt Disney Майкъл Айснер. Но какво знаете за Франк Уелс? Като президент и COO на компанията по времето на Айснер, Уелс я ръководи през 10-годишния период на безпрецедентен растеж. Стив Джобс ще бъде запомнен завинаги като визионерът зад Apple, но Стив Возняк осигури необходимата инженерна експертиза, за да придвижи компанията напред. Днес много хора вярват, че Илън Мъск се нуждае от силен помощник в командването, за да ръководи Tesla.

Аз наричам тази система на управление “двойният удар”. Като CEO трябва да помислите кой е вторият човек в командването – COO, CTO или CFO.

Всички искаме да имаме времето да правим нещата, в които сме най-добри. Именно това движи компанията напред. В LegalZoom имам възможност да прекарвам 80% от времето си в изпълнение на задачи, в които използвам силните си страни. Единственият начин да направя това е като имам партньор, който е силен там, където аз не съм. В комбинацията “двоен удар” и двамата можем да прекарваме 80% от времето, упражнявайки силните си страни. Ключът е тези силни страни да не се припокриват.

Как да откриете страхотен помощник капитан

Колкото по-дълго изчаквате да изберете своя “втори по ранг”, толкова по-голяма е опасността за вас. Същото важи и ако изберете неправилния човек. Така че как да намерите човека, който ще ви помогне да водите компанията си към успеха? Може да изглежда очевидно, но първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какви са слабостите ви. Важно е вашият партньор да компенсира уменията, които на вас ви липсват.

Трябва да имате предвид и опита на човека, но не се притеснявайте да погледнете отвъд CV-то. Случвало ми се е да преценявам кандидати само по талантите им и усещането, което имам за потенциала им. Понякога най-добрият кандидат няма най-доброто резюме. Вместо това, той или тя може да имат много висока мотивация и отлична работна етика. Това са хората, които никога не чуват “не”. Те търсят решения, вместо само да установяват проблеми. Тези хора са изключително важни в света на стартъпите.

Но дори талантите ви да си пасват идеално, важно е с партньора ви да си допадате на колегиално ниво. В крайна сметка трябва да оценявате това, което другият прави. Трябва да споделяте една цел и мисия.

Открийте баланса

Всеки CEO с поне донякъде балансиран живот дължи това на малката армия от хора, които му помагат. Може и да трябва да приемете дисбаланса в началото на кариерата си и да сте готови дa преглътнете жертвите, но когато намерите точния “втори”, ще имате подкрепата, която ви е необходима, за да успеете.

Автор: Джон Шу, CEO at LegalZoom

Източник: www.entrepreneur.com