Важно ли е бизнес образованието за предприемачите

Автор: Сухаиб Мохаммед

Когато някой реши да започне свой бизнес, няма да го питат за образованието му. Никой не го е грижа, че Ричард Брансън е напуснал училище. Той е имал интуиция за бизнеса и е изградил няколко успешни предприятия, на базата на опити и грешки.

Щеше ли Ричард Брансън да направи по-малко грешки, ако беше завършил бизнес образованието си? Може би. Щеше ли да стане по-предпазлив играч, който поема по-малко рискове? Може би. Ситуацията е чисто хипотетична. Със сигурност знаем само това – Ричард Брансън не е завършил бизнес образованието си и стана успешен предприемач въпреки това.

Илън Мъск, от друга страна, е взел дипломата си. Засега той не изглежда като най-успешният предприемач, нали? Стана милиардер, но също така допусна сериозни грешки, които доброто образование би трябвало да предотврати. Да, говорим за онлайн спекулациите, които доведоха до обвинение в измама.

Стигат ли ни тези два примера, за да заявим, че бизнес образованието е ненужно? Не, разбир се. Ричард Бансън не е станал толкова успешен, защото е напуснал колежа. Илън Мъск не е допуснал грешките си, защото е завършил икономика.

Тези истории са комбинация от множество фактори, които на практика нямат никаква връзка с образованието. И така, къде ни оставя това по отношение на бизнес образованието?

Разбира се, че има полза от него. Чрез писмената работа, например, учениците в бизнес училището се учат да пишат убедително. За предприемачите, които ще трябва да напишат тонове бизнес предложения и презентации, това е много важно умение. Но трябва ли да минавате през години обучение само за това?

Ефективно ли е бизнес образованието?

През 2017 Университетът в Уисконсин заяви, че ще преразгледа програмата на бизнес факултета си. Очакваше се, че е възможно да отпадне магистратурата по бизнес в полза на по-специализирани направления, които отнемат по-малко време, за да се усвоят. Тези планове в крайна сметка бяха отхвърлени и в момента все още има магистратура по бизнес.

Но това ни води към нов въпрос: Ако една от най-старите бизнес програми е заплашена от премахване, не означава ли това, че има нещо гнило в бизнес образованието като цяло?

Ето какво каза Ан П. Мейси, декан на бизнес факултета в Уисконсин: “Ще работим по въпроса за това как да разширим програмата и да увеличим портфолиото на завършващите, като същевременно подобрим програмата си за бизнес магистратурата.”

Има някакъв недостатък в сегашната система. Подготовката по бизнес отнема твърде много време и изисква твърде много ненужни неща. Да, обучаващите се трябва да усвоят умения за писане и трябва да напишат няколко проекта, за да го постигнат. Но значи ли това, че есетата и докладите са необходими за всеки курс, който карат? В крайна сметка ще бъдат затрупани с толкова много проекти, че ще им е трудно да е съсредоточат в крайната цел на обучението.

Целта на обучението по бизнес е да създаде амбициозни предприемачи и да ги подготви да се справят в света на бизнеса. Трябва да се научат да работят в симулирани ситуации под голямо напрежение. Трябва да научат за финансирането, стратегиите и маркетинга, така че да могат да започнат и да развиват успешен бизнес.

Но учи ли ги някой за самоувереността, риска, любопитството и необходимата енергия? За съжаление не. А по-специализираната програма по финанси, маркетинг и счетоводство може да даде дори по-голямо значение на детайлите, ако на учениците им бъде позволено да развиват личностните си качества и да се превърнат в лидери.

Защо е важно бизнес училището?

Бизнес училището няма да ви каже какъв бизнес да започнете и как до го превърнете в наистина успешен. Дава ви само детайлите за това как работи светът на бизнеса. Дава ви фактите. Как ще използвате тези факти си е вече ваша работа.

Фактите са важни само докато знаете за какво са ви нужни. Да пълните ума си с факти, без да ги насочвате към определена цел, е безполезно. Но ако знаете точно какъв бизнес искате да започнете, подходящото образование ще ви помогне да осъществите тази идея на практика. Според едно международно изследване, чиято цел е да определи защо хората избират да следват магистратура по бизнес, това са основните причини:

  1. Увеличаване на възможностите за кариерно развитие
  2. Научаване на нови умения
  3. Заемане на лидерска позиция
  4. Създаване на професионална мрежа

Това са главните причини за записване на бизнес магистратура. Близо две трети (по-точно 63.4%) от запитаните са казали, че увеличаването на възможностите за кариерно развитие са важни за тях. Тези хора са взели решение за живота си и бизнес образованието им е нужно, за да осъществят намеренията си.

Бизнес образованието може да не е задължително за амбициозните предприемачи, но е полезно. Ако вземем за пример Ричард Брансън, Стив Джобс и останалите бизнес звезди без завършено образование, не можем да твърдим, че са невежи. Те имат своето образование, само че не по традиционния начин. Традиционният начин също е ефективен, стига да знаеш какво искаш. И все пак, няма как да отричаме, образователната система се нуждае от подобрение. Необходими са ни по-кратки и по-фокусирани програми, които няма да убият ентусиазма на хората.

Източник: www.entrepreneur.com