Как да идентифицирате вашия идеален бизнес съосновател

Създаването на една компания от нулата е трудна работа. Един бизнес би провървял успешно с подходящо планиране, адекватно финансиране и може би, най-важното – подходящ екип, който да му помогне да се развива.

Хората, с които се отправяте заедно на това пътуване могат да окажат пряко и трайно влияние върху неговия успех и това важи особено за съосвонателя и тези, които са с вас от самото начало.

Идентифицирането и утвърждаването на правилните съоснователи наподобява опита на търсенето и намирането на „единствения“ в живота. В крайна сметка вие търсите доживотно обвързване или поне за живота на вашия бизнес. Както всяка една връзка, партньорството в работата не винаги е като приятна разходка в парка. Но въпреки това може да се превърне в един успешен и полезен съюз, ако предприемете някои критични стъпки още в самото начало, за да прецените, дали този човек е подходящ.

Станах свидетел на добри, лоши и много грозни партньорски връзки между съоснователи. Това се случи, докато работех като венчър капиталист и самият аз  идентифицирах съоснователи за мои бизнес начинания. На база този опи ви представям няколко съвета за определяне на най-добрия съосновател за едно дълготрайно бизнес начинание.

  • 1. Намерете партньор, който допълва вашия набор от умения

Точно както повечето хора предпочитат да не се срещат с някой с черти, идентични на техните собствени, така и когато търсите съосновател, вие трябва да намерите някой, който оценява вашите умения и същевременно ги допълва. Успешният съюз може да включва един човек, който разбира как да управлява бизнес и друг, който се умее да изгражда продукт или услуга.

Например, в света на технологиите идеалните партньори-съоснователи са съосновател, който е ориентиран към бизнеса и друг, който разбира от технологиите.

Друг пример, ако стартирате ресторант, динамично партньорство може да съществува между някой, който разбира от храна като шеф-готвач и някой, който разбира, какво е необходимо за управление на ресторант от бизнес и оперативна гледна точка.
Важно е да запомните, че намирането на бизнес съосновател не е свързано само с идентифициране на уменията на другия човек. Тази фаза изисква и дълбока саморефлексия.
За мнозина признаването на уменията, които им липсват, и определянето на слабите им места, може да бъде предизвикателство. Обаче това е и критична първа стъпка за ефективно идентифициране на правилните умения и силни страни, които са ви необходими за намиране на правилния съосновател.

  • 2. Уверете се, че сте синхронизирали бизнес визията си от самото начало

Отвъд самата бизнес идея и продукт е важно да очертаете максимално стратегията си с потенциалния си бизнес партньор и да се уверите, че сте на същата страница от самото начало.

Нека да използваме аналогията за потенциалния си брачен партньор. Както бихте го оценили спрямо общи значими дългосрочни  цели  като желание за брак, деца, за да избегнете всякакви изненади, така винаги трябва да формулирате своето виждане за компанията и да го обсъдите с вашия бизнес съосновател още в ранните дискусии.

За ефективната такава оценка е добре да обхванете въпроси като: „Каква компания искате да основете – малка или голяма?“ „Предвиждате ли дългосрочен растеж или бърз изход?“ и „Отворени ли сте за разширяване на продукти или услуги, или искате да се съсредоточите върху това да вършите едно нещо, но наистина добре? ”
Всеки собственик на бизнес ще ви каже, че ще срещате неочаквани спънки през различните етапи. Обаче е важно всички тези основни въпроси да се покрият, за да се идентифицират евентуални значими разминавания. Това ви дава шанс да обсъдите базови въпроси, да постигнете компромис или да прекъснете дискусиите, преди да се ангажирате с партньорство.

  • 3. Обсъдете бизнес и организационната философия.

Важно е да се спрете на бизнес и организационна философия в ранните дискусии, въпреки че е невъзможно да се изясни всеки детайл от нея. Водете открит и честен разговор за културните ви убеждения, ценности, норми и етика, както и как тези неща се прилагат към вашия стил на лидерство и как планирате да ги включите в бизнеса си.

Задайте въпроси, които са в основата на бизнес философията на човек като: „Какво мислите за комуникацията, прозрачността и овластяването на хората?“ „Колко Ви е необходимо, за да участвате в ежедневните операции?“ и „ Как бихте описали Вашия лидерски стил? ”
Докато уменията ви трябва да се допълват, бизнес философиите ви трябва да бъдат тясно свързани и синхронизирани. Възгледите за света и основните принципи често са твърди и трудно се променят, така че осигуряването на синхрон тук е от ключово значение.

  • 4. Доверете се на вътрешното си усещане.

В крайна сметка, успешното партньорство се свежда до това да има химия помежду ви. По време на фазата на оценяване обръщайте много голямо внимание на приликите и различията на личността и как се чувствате около този човек.

Например, можете ли да бъдете себе си и да споделяте честните си мисли? Бихте ли се радвали да сте около този човек извън работното място? Трудно ли би се получил открит, откровен разговор? Той / тя прави ли неща, които откровено ви притеснят? Ако отговорите „да“ на последните два въпроса, е разумно да преосмислите потенциалното си бизнес партньорство.

Наблюдавайте внимателно човека в действие и на работното място. Какъв е неговият начин на работа? Какви са хората, които наема? Демонстрира ли способност за компромиси? Не забравяйте да прецените как този човек се справя със стреса, разногласията или лошите новини. Стои ли настрана или започва да действа, когато има възникнал проблем? Ако нещо не ви се струва правилно, доверете се на интуицията си и се заемете с проблема бързо, дори ако това означава прекъсване на работните взаимоотношения.

Създаването на бизнес е пътуване с много пикове и спадове. Добрият съосновател трябва да е готов и способен да се справи с промените, които идват с естественото развитие на жизнения цикъл на компанията.

Това означава не само да споделяте нарастващата отговорност, но и да си партнирате в едно емоционалното пътуване, докато управлявате бизнеса.
Търсенето на умения, който ви допълват, установяването на споделена визия, гарантирането на близка бизнес философия и доверие в интуицията ви ще ви помогнат да идентифицирате „единствения“ съосновател за вашия бизнес и ще ви поставят на пътя към дългосрочен и взаимен успех.

Автор: Eyal Lifshitz за www.entrepreneur.com

Ако искате да станете богати, поръчайте си книгата “Ангел” на Джейсън Каланис!